Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Ελένη Θεοχάρους: Θα κερδίσουμε τη μάχη και οι Πόντιοι θα διεκδικήσουν τα δικαιώματα στη γη τους


  • Ελένη Θεοχάρους: Θα κερδίσουμε τη μάχη και οι Πόντιοι θα διεκδικήσουν τα δικαιώματα στη γη τους
    Η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους είναι η κεντρική ομιλήτρια στην αποψινή εκδήλωση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: allileggii.com)
Μια αθεράπευτα «ενωτική», όπως αυτοχαρακτηρίζεται η Κύπρια ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους όταν αναφέρεται στο όνειρό της για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, επέλεξε για κεντρική ομιλήτρια της σημερινής εκδήλωσης τιμής και μνήμης για τη 19η Μαΐου η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.
Έχοντας μεγαλώσει σε μια πατρίδα - εμπόλεμη ζώνη, έχοντας υπηρετήσει ως χειρουργός σε καυτές περιοχές του πλανήτη και αγωνιζόμενη πλέον από το μετερίζι της πολιτικής, η Ελένη Θεοχάρους έχει μάθει να δίνει μάχες και να επιμένει μέχρι να τις κερδίσει.
Κι αυτό θα κάνει, όπως είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο pontos-news.gr, μέχρι η Τουρκία να υποχρεωθεί να απολογηθεί για τα εγκλήματά της και οι χριστιανικοί λαοί της Ανατολής να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν. Οι Πόντιοι μια μέρα θα δικαιωθούν, διαβεβαιώνει.

Στιγμιότυπο από την περσινή πορεία τιμής και μνήμης της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
Δρ Θεοχάρους έρχεστε στην Ελλάδα προσκεκλημένη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ως κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη για την Ημέρα Μνήμης της 19ης Μαΐου. Επικαλούμενη την ιδιότητά σας ως ευρωβουλευτού, θα ήθελα να ρωτήσω πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η υπόθεση της ανάδειξης του Ποντιακού Ζητήματος ως Ευρωπαϊκού Ζητήματος;
Έρχομαι στην Ελλάδα από την Ελλάδα του Νότου. Όπως γνωρίζετε, η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού από τους Οθωμανούς και τους Νεότουρκους αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2006.
Έκτοτε, δυστυχώς δεν έχουμε κάνει όλα όσα έπρεπε για τη δικαίωση του ποντιακού ελληνισμού.
Αυτό οφείλεται στην ανοικτή πληγή του Κυπριακού, στις λαθεμένες πολιτικές των Αθηνών τις τελευταίες δεκαετίες, στην οικονομική κρίση, στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και στην ασύμμετρη απειλή που δέχεται η χώρα μας από τη Θράκη μέχρι το Καστελόριζο και την Κύπρο. Κατά καιρούς διοργανώσαμε εκδηλώσεις τιμώντας τη μνήμη των χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας που σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους, και το 2014 εγκρίθηκε ψήφισμα του ελληνικής καταγωγής Γερμανού ευρωβουλευτού Γιώργου Χατζημαρκάκη κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας σε τζαμί.

Αγία Σοφία Τραπεζούντας (φωτ.: Έρση Βατού)
Το 2015, με την ιδιότητά μου ως προέδρου της Επιτροπής Φιλίας ΕΕ-Αρμενίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έλαβα μέρος ως ομιλήτρια με τη συμμετοχή και του Κοινοβουλίου σε πλείστες όσες εκδηλώσεις για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Νέα Υόρκη, το Μπουένος Άιρες, το Τορόντο, τις Βρυξέλλες, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τη Λευκωσία και αλλαχού, και πάντοτε τιμούσαμε τη μνήμη όλων των χριστιανικών λαών που σφαγιάσθηκαν στη Μικρά Ασία: Ποντίων, Ιώνων, Ασσυρίων, Χαλδαίων, Αρμενίων. Μίλησα επίσης με την ίδια ιδιότητα σε εκδήλωση της Ένωσης Ασσυρίων Ελλάδος στην Αγία Βαρβάρα. Πρόσφατα προσπαθήσαμε να εγκριθεί μια γραπτή διακήρυξη την οποία και υπέγραψα, αλλά νομίζω δεν κατατέθηκε ή δεν τα καταφέραμε.
Η Κάτι Πίρι έδωσε πέρυσι την υπόσχεση ότι στη φετινή έκθεσή της για την Τουρκία θα συμπεριληφθούν τα αιτήματά για αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία, για αντιμετώπιση της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το τουρκικό χαλιφάτο, καθώς και για να σταματήσει η λειτουργία της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως τζαμί. Η Πίρι υποσχέθηκε ότι στο φετινό ψήφισμα θα συμπεριληφθεί και το άρθρο 50 του ψηφίσματος του προκατόχου της Κάμιελ Έρλινγκς που αποτελεί κόλαφο για την Τουρκία και καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τα ποντιακά αιτήματα. Δυστυχώς δεν έκανε τίποτα. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να το κάνουμε.

(Φωτ.: allileggii.com)
Έχοντας δώσει πολλές μάχες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιστεύετε πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και γενικότερα των χριστιανών της Ανατολής από τους Οθωμανούς Τούρκους, στις αρχές του 20ού αιώνα, είναι ένας αγώνας που μπορεί να κερδηθεί, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Απολύτως. Και θα κερδηθεί η μάχη στην παρούσα θητεία του Κοινοβουλίου. Οι σφαγές σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας δεν μπορεί να αφεθούν στη λήθη και τη λησμονιά ενόσω το χαλιφάτο της «σύγχρονης» Τουρκίας συνεχίζει τις εθνοκαθάρσεις και τα εγκλήματα εναντίον των Ελλήνων της Κύπρου, των Κούρδων, των κρυπτοχριστιανών της Τουρκίας.
Θα κερδίσουμε τη μάχη, η Τουρκία θα υποχρεωθεί να απολογηθεί και οι Πόντιοι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα στη γη τους, όπως ακριβώς πράττουν και οι Αρμένιοι.
Σε αντίθεση με τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η Γενοκτονία των Ποντίων δεν έχει αναγνωριστεί από εξίσου πολλές χώρες. Είναι πιο ισχυρή η στρατηγική που ακολουθούν οι Αρμένιοι ή εντοπίζετε αλλού το πρόβλημα;
Ναι, οι Αρμένιοι έχουν στρατηγική, εμείς δεν έχουμε. Ήταν πολύ μαχητικοί οι Αρμένιοι όλα αυτά τα χρόνια και η επιχείρηση «Νέμεσις» καθώς επίσης και η δράση του ΑΣΑΛΑ έκαναν το πρόβλημα παγκοσμίως γνωστό.

Από την πορεία τιμής και μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Λευκωσία
(φωτ.: Facebook / dr. Eleni Theocharous)
Βεβαίως και η δράση του Πολωνοεβραίου δικηγόρου Ράφαελ Λέμκιν βοήθησε πολύ, η μελέτη της γενοκτονίας και η αναγνώρισή της από το σοβιετικό καθεστώς μετά τις μαζικές και συνεχείς διαδηλώσεις των Αρμενίων, αλλά και η δράση των Αρμενίων της διασποράς δεν επέτρεψαν να ξεχαστεί ούτε λεπτό το έγκλημα.
Σε αντίθεση με εμάς που φθάσαμε το 2016 να προδίδουμε τον ποντιακό ελληνισμό και να λέμε ότι οι Πόντιοι δεν είναι Έλληνες αλλά μια κάποια φυλή.
Όπως ακριβώς έλεγε και για τους Έλληνες της Κύπρου ο διαβόητος Εγκεμέν Μπαγίς που τώρα είναι φυλακή για διαφθορά. Όπως βεβαίως φθάσαμε και στο θλιβερό σημείο να λέμε ότι δεν υπήρξε Μικρασιατική Καταστροφή αλλά συνωστισμός στην προκυμαία της Σμύρνης. Κάθε μέρα πρέπει να σηκώνουμε κουρνιαχτό που θα πνίγει όλους αυτούς τους απάτριδες των Αθηνών με την τέφρα των νεκρών μας, που την άφησαν για χρόνια ξεχασμένη στα συρτάρια των υπουργείων για να ξεχαστεί το έγκλημα.
Οι Κύπριοι έχουν πολλά κοινά με τους Ποντίους. Ίσως περισσότερα από ό,τι με τους υπόλοιπους Έλληνες. Πώς μπορούν να αξιοποιήσουν όλα όσα τους συνδέουν προς όφελος του αγώνα;
Για μένα δεν υπάρχουν Κύπριοι, Κρητικοί, Μακεδόνες, Πόντιοι, Μικρασιάτες. Όλη η Ελλάδα είναι διεσπαρμένη από τα κόκαλα των Ελλήνων τα ιερά, από τα κόκαλα όσων πέθαναν για την Ελευθερία.
Θέλουμε ένα σοβαρό κράτος στην Αθήνα, που θα αναλάβει την εθνική ευθύνη να διασώσει τον ελληνισμό και να στηρίξει τους όπου γης Έλληνες.
Η ευθύνη για να στήσουμε αυτό το κράτος μάς βαραίνει εξ αδιαιρέτου.
Με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό να δυναμιτίζονται συνεχώς με προκλητικό τρόπο από την Τουρκία αλλά και τις παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα, μπορείτε να κάνετε εκτίμηση για το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα στην Κύπρο;
Μα δεν γίνονται διαπραγματεύσεις, γίνεται άτακτη οπισθοχώρηση στις συνεχείς ιταμές απαιτήσεις της Τουρκίας. Μην κοιτάτε τώρα που οι διαπραγματευτές φόρεσαν ξανά τις φουστανέλες και ζώστηκαν τ' άρματα. Αυτό το κάνουν ενόψει των εκλογών του Φλεβάρη. Οι υποταγμένοι και τουρκολάγνοι θα ηττηθούν στις επόμενες προεδρικές εκλογές και θα εφαρμόσουμε εμείς τη στρατηγική που θα δικαιώσει τον κυπριακό ελληνισμό.
Τον περασμένο Φεβρουάριο εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος σας από το Αζερμπαϊτζάν γιατί επισκεφτήκατε το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ήταν λίγο περίεργος ο τρόπος που εκδόθηκε το ένταλμα. Εκτιμάτε πως ενόχλησαν μόνο οι σχέσεις σας με το Ναγκόρνο Καραμπάχ;
Όχι βέβαια. Πήγα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τουλάχιστον 30 φορές και σε καιρούς σκληρούς και επικίνδυνους, ως χειρουργός, εθελόντρια ιατρός, τον καιρό της επανάστασής τους, πριν από τη μεγαλειώδη νίκη του αρμενικού λαού και την απελευθέρωση του Καραμπάχ. Είχα την ευτυχία να ζήσω το Έπος της Απελευθέρωσης. Οι λόγοι που εξέδωσαν το εν λόγω ένταλμα οι Αζέροι είναι γιατί έγινα ιδιαίτερα ενοχλητική για την Τουρκία, τον μεγάλο τους αδελφό.

Η Ελένη Θεοχάρους σε αποστολή με τους Γιατρούς του Κόσμου
Πολιτικός, λογοτέχνις, γιατρός, ακτιβίστρια. Τι αισθάνεστε περισσότερο; Ποια από αυτές τις ιδιότητες, όσο περνούν τα χρόνια, είναι πιο κοντά στην «Ελένη», όχι στη «Θεοχάρους»;
Πιστεύω πως όλα όσα έχω ζήσει είναι ποίηση. Ναι, είμαι ποιήτρια και έχω διδαχθεί από τον λαό μας την ποίηση των αναλφάβητων. Έχω διδαχθεί την ποίηση που βγαίνει απ' την ανάσα της γης, της ποτισμένης με τον ιδρώ και το αίμα όσων πάλεψαν να την λευτερώσουν, να την ενώσουν με τη μητροπολιτική Ελλάδα. Έζησα στα πολύ μικρά μου χρόνια εκείνο το έπος που χάραξε ανεξίτηλα την ψυχή μου. Γι' αυτό θέλω να με θυμούνται ως ποιήτρια.
Ποιο θα ήταν για εσάς το ιδανικό κλείσιμο της πολιτικής σταδιοδρομίας σας;
Να ζήσω την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Να ζήσω την αληθινή απελευθέρωση του νησιού.
Πόπη Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: