Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Τουρκία: Χαράζει τον χάρτη διά πυρός


Χαράζει τον χάρτη διά πυρός
Η επιβολή, διά της βίας, αλλαγής του χάρτη τωνΑποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών της περιοχής και κυρίως στο τρίγωνο Κύπρος – Τουρκία – Ελλάδα είναι ο στόχος της Άγκυρας μέσα από τις νέες ΝΟΤΑΜ και NAVTEX που έχει εκδώσει. Μετά την κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα προχώρησε χθες προς τα βορειοδυτικά και στην περιοχή του Καστελόριζου για την πραγματοποίηση νέων ασκήσεων. 
Οι δύο ασκήσεις, στις περιοχές που διεξάγονται, δεν έχουν οποιαδήποτε ουσιαστική στρατιωτική σημασία. Ωστόσο είναι σημαντικές, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αφού κινούνται σε δύο σημεία όπου η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Οι δύο ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν εντός της περιοχής που η Τουρκία θεωρεί ως δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη απορρίπτοντας τη θέση της Λευκωσίας και της Αθήνας. 
Απώτερος στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι, μέσω των προσκλήσεων αυτών, να προκαλέσει αντίδραση Λευκωσίας και Αθήνας και μέσω αυτής της οδού να ανοίξει θέμα ύπαρξης γκρίζων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο Κύπρος και Ελλάδα αποφεύγουν επιμελώς να παίξουν το παιγνίδι της τουρκικής πλευράς και γι’ αυτό, πέραν από κάποια σχόλια γενικής φύσεως που έχουν γίνει, αμφότερες οι κυβερνήσεις κρατούν χαμηλούς τόνους. Την ίδια ώρα, σε διπλωματικό επίπεδο, προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες αναδεικνύοντας τους κινδύνους που προκύπτουν από τις ενέργειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. 
Απάντηση στην απόφαση
Η Τουρκία προχώρησε την Πέμπτη σε έκδοση NAVTEX, με την οποία απέκλειε κυριολεκτικά το Καστελόριζο παραβιάζοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και προκαλώντας την ελληνική κυβέρνηση στον ύψιστο βαθμό. Η κίνηση αυτή αποτελεί μιας μορφής απάντηση στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Η Τουρκία με τη συγκεκριμένη NAVTEX, η οποία αφορά ανθυποβρυχιακή δραστηριότητα πλοίου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αναμενόταν να αποκλείσει το Καστελόριζο για 4 ώρες τα ξημερώματα.
Την Τετάρτη η Άγκυρα είχε προχωρήσει στην έκδοση νέων NAVTEX (Navigational Telex). Ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε οδηγίες προς ναυτιλλομένους σύμφωνα με τις οποίες δέσμευσε περιοχή νότια της Πάφου για τις 4 Μαΐου. Η μία αφορούσε άσκηση κατά την οποία σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα εκτελούσε ρυμούλκηση υποβρυχίου καλωδίου σε περιοχή που βρίσκεται εντός του τεμαχίου «6» της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ η δεύτερη NAVTEX δέσμευε περιοχή εντός των τεμαχίων «6» και «10» για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 09:00 μέχρι τις 13:00. 
Την ίδια ώρα, με άλλη NAVTEX δέσμευσε πάλι περιοχές εντός των τεμαχίων «6» και «7» για χθες Παρασκευή 5 Μαΐου από τις 05:00 μέχρι τις 07:00 για την πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά. 
Ενώπιον της Κομισιόν
Η Τουρκία επιχειρεί παράνομη ντε φάκτο αναγνώριση δικαιωμάτων, υπογράμμισε σε δήλωσή της η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζει ότι η τουρκική πλευρά εξέδωσε παράνομες NAVTEX και NOTAM, που δεσμεύουν την περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο, παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Παράλληλα, επισημαίνει το γεγονός ότι τουρκικά πολεμικά πλοία πλέουν ακόμα και μέσα στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ πραγματοποιούν και ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ ζητά την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επαναλαμβανόμενη, συνειδητή, σκόπιμη και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας.
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ 
Το Κυπριακό, οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και οι διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο συναντήσεων που είχε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Ζήνων, με τον δεύτερο τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Τζον Χέφεν, και τον βοηθό υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα, Τόμας Σάνον.
Ο κ. Ζήνων, ο οποίος βρίσκεται από χθες σε διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ουάσιγκτον, συνεχίζει σήμερα το πρόγραμμα επαφών του με συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους στο Υπουργείο Άμυνας και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, όπου οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε θέματα της αρμοδιότητάς τους, με ειδική έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών και της τρομοκρατίας. Ο κ. Ζήνων ενημέρωσε τους κυρίους Χέφεν και Σάνον για την τρέχουσα φάση των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ και των τρόπων εμβάθυνσης της μεταξύ τους συνεργασίας, κυρίως σε τομείς που θα προαγάγουν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, ο κ. Ζήνων συναντήθηκε με τους βουλευτές του Κογκρέσου, Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν (R–FL), Τεντ Ντόιτς (D–FL) και Γκας Μπιλιράκη (R–FL), τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και συζήτησε μαζί τους τις πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από πλευράς τους, οι Αμερικανοί βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 

http://greeknation.blogspot.gr/2017/05/blog-post_62.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: