Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Σερντάρ Ντενκτάς: Εάν ο τουρκικός στρατός φύγει από το νησί, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουμε Κρήτη και η Τουρκία δεν θα έχει ξανά την δυνατότητα να επέμβει.

Σ. Ντενκτάς: Η τ/κ οικονομία δεν είναι έτοιμη για λύση

Σ. Ντενκτάς: Η τ/κ οικονομία δεν είναι έτοιμη για λύση
Λευκωσία: Η τ/κ οικονομία δεν είναι έτοιμη για μια λύση,δήλωσε ο “αναπληρωτής πρωθυπουργός” και “υπουργός δημοσιονομικών” Σερντάρ Ντενκτάς, λέγοντας ότι “καταδικαστήκαμε να ζούμε υπό απομόνωση και να μην σηκωνόμαστε από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων). Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορέσαμε να κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες και μεταρρυθμίσεις”.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς μιλούσε κατά την συνάντηση που είχε τον ανεξάρτητο Τούρκο Βουλευτή του Γκαζιαντέπ, Ουμίτ Οζντάγ και τη συνοδεία του. Την επόμενη της λύσης θα είμαστε εντός της ΕΕ, ανέφερε και εκφράζοντας – όπως είπε – τις ανησυχίες του σημείωσε ότι λέγεται (στα κατεχόμενα) `μην ανησυχείτε`. “Εμένα βεβαίως και με ανησυχεί η τύχη του λαού μου. Πώς να εμπιστευτώ σήμερα αυτούς που δεν κράτησαν τον λόγο που μου έδωσαν στο δημοψήφισμα του 2004; Στον ορίζοντα διαφαίνεται ο κίνδυνος μιας νέας σύγκρουσης που θα μας φέρει σύντομα και πάλι σε εμπόλεμη θέση. Δεν θέλουμε ένα τέτοιο μέλλον”.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς έκανε λόγο για μια περίεργη και κρυφά διεξαγόμενη διαδικασία διαπραγματεύσεων για να προσθέσει ότι η ενημέρωση που έχουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι από τα πρακτικά, τον ε/κ Τύπο και τις συναντήσεις που είχαν με τον Τ/κ ηγέτη, “ωστόσο υπάρχουν αντιφάσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε σωστή πληροφόρηση και αυτό μας ανησυχεί”.

Οσον αφορά την απάντηση στην πρόσκληση Ακιντζί για τη Γενεύη, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι θα αποφασίσει το κόμμα του, το ΔΚ, μετά το συνέδριο (που πραγματοποιείται αύριο). Το έγγραφο για τις συγκλίσεις πρόσθεσε, το πήραν προχθές και το αξιολογούν. “Υπάρχουν ανησυχίες μας στα θέματα της πολιτικής ισότητας, της κυριαρχίας, του περιουσιακού και των εγγυήσεων. Επειδή δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη κάτι σίγουρο, δεν κάνω εκστρατεία (για το όχι) αλλά η στάση μου είναι ξεκάθαρη”.

Αναφερόμενος στην εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι τα είναι 4:2 (4 χρόνια Ε/κ πρόεδρος και 2 Τ/κ) για να ισχυριστεί ότι αυτό δείχνει μόνο ότι έχουν απλά ένα πλεονέκτημα ως μειονότητα. “Για να επιτευχθεί η πολιτική ισότητα, όπως στην ΕΕ η Γερμανία έχει την Προεδρία για έξι μήνες και η Μάλτα έχει και αυτή την Προεδρία για έξι μήνες, και σε εμάς έτσι πρέπει να γίνει. Αυτό είναι πολιτική ισότητα. Εγώ δεν μπορώ να δεχθώ τίποτε άλλο”.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για την πληροφόρηση ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία δεν θα γίνει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ. Πρόσθεσε δε ότι η συμφωνία των εγγυήσεων δεν προστατεύει μόνο τη δική του ασφάλεια (σσ εννοώντας των Τ/κ) αλλά ταυτόχρονα “εγγυάται τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Μεσόγειο και την ασφάλεια των νότιων ακτών της Τουρκίας. Γι` αυτό την ώρα που η Τουρκία θα κάνει πίσω από το νησί (θα φύγει από την Κύπρο) ο λόγος της στην Μεσόγειο θα αφεθεί στο Θεό (θα είναι στον αέρα)”. Ανέφερε δε ότι εάν ο τουρκικός στρατός φύγει από το νησί, σε σύντομο χρονικό διάστημα “θα γίνουμε Κρήτη και η Τουρκία δεν θα έχει ξανά την δυνατότητα να επέμβει”.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: