Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Τουρκικές προκλήσεις χωρίς τέλος: Αμφισβητούν 18 βραχονησίδες και τη σημαία της Κύπρου


Φωτογραφία: AP
Με αμείωτη ένταση συνεχίζει τις προκλήσεις της η Αγκυρακατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Από τη μία πλευρά ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε θέμα για τη σημαία της Κύπρου, ενώ ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επανέφερε σε ομιλία του το θέμα των βραχονησίδων υποστηρίζοντας ότι τα μικρά νησιά του Αιγαίου κατέχονται από την Ελλάδα.
«Θα πάρετε πίσω τα 18 νησιά ή όχι;» είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 βραχονησίδες, θα τις πάρουμε πίσω;

Και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον επικεφαλής του κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατάφερε να σύρει στον εθνικιστικό διαγωνισμό ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Τη στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος με δηλώσεις του για τη σημαία της Κύπρου προκαλούσε για μία ακόμα φορά καθώς την αμφισβητούσε, ενώ έκανε λόγο για «αίμα Τούρκων ηρώων στο νησί», ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επανέφερε σε ομιλία του το θέμα των βραχονησίδων υποστηρίζοντας ότι τα μικρά νησιά του Αιγαίου κατέχονται από την Ελλάδα.
«Θα πάρετε πίσω τα 18 νησιά ή όχι;» είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους βουλευτές του κόμματος του θέτοντας το ερώτημα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.
«Είναι αυτά τα νησιά δικά μας; Είναι, λένε (σ.σ. η τουρκική κυβέρνηση). Θα πρέπει να σηκωθεί η σημαία μας εκεί; Ναι, απαντούν. Αλλά υπάρχει ακόμα εκεί η ελληνική σημαία, γιατί δεν παρεμβαίνετε;» αναρωτήθηκε ο Κιλιτσντάρογλου.


Ο Ερντογάν έθεσε θέμα με τη σημαία της Κύπρου -«Εχει χυθεί αίμα ηρώων μας στο νησί»
Επίθεση στην Κύπρο έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό, θέτοντας συγκεκριμένους όρους για επίλυσή του αλλά ανοίγοντας και θέμα... κυπριακής σημαίας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε την Κύπρο, αναφέροντας ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια "ΠΔΒΚ". Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στο Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Ετσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν», σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Στην τοποθέτησή του στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα, από τον οποίο ζήτησε, όπως είπε, διμερή και πολυμερή συνάντηση
«Ομως δεν πρέπει πλέον να σέρνεται αυτή η υπόθεση. Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε κάπου. Αλλά εάν ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αυτά τα εδάφη θα είναι δικά μας θα τα διοικούμε μόνο εμείς, αν έχουμε τέτοια πράγματα δεν προχωράει», είπε ακόμη ο Ερντογάν.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ερντογάν για την Κύπρο, σύμφωνα με το sigmalive:
«Πριν από λίγο ο ‘πρόεδρος’ της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου’ ανέφερε εδώ κάποια πράγματα. Για μήνες, για χρόνια συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Και όλη την ώρα ‘αναβολή, αναβολή, αναβολή’. Αυτή είναι η τακτική. Ξέρεις κάτι; Μας λένε ‘Α εσείς δώστε μας όλη την Κύπρο και μην ανακατεύεστε καθόλου’. Ο στόχος αυτός είναι! Για στάσου… Εκεί υπάρχει τόσο αίμα ηρώων μας. Τι θα δώσεις; Και πάμε και παρακάτω… Χωρίς να ντρέπονται, χωρίς να βαριούνται στις συναντήσεις της Ε.Ε. έρχονται με μία σημαία που έχει ολόκληρο το νησί. Καταρχήν τέτοια σημαία δεν μπορείτε να έχετε. Εκεί υπάρχει η ‘Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’. Εσύ είσαι (απλά) η ‘Ρωμαίικη Διοίκηση Νότιας Κύπρου’. Στο βορρά υπάρχει η ‘Τουρκική Δημοκρατία’. Αυτό θα το καταλάβεις, τι ασέβεια είναι. Με τον έναν ή άλλο τρόπο αυτό θα το καταλάβουν, θα το μάθουν.
Αυτή τη στιγμή, μίλησα και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, του είπα να κάνουμε και διμερή συνάντηση και πολυμερή και να όλα αυτά να συζητηθούν. Πλέον αυτή η ιστορία δεν μπορεί να τραβάει τόσο. Δηλαδή μέχρι τέλος του χρόνου αυτό το θέμα πρέπει να καταλήξει κάπου. Αλλά εάν λένε ‘αυτά τα εδάφη θα γίνουν δικά μας, η εξουσία θα είναι μόνο δική μας’, τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι... Αυτοί κάνουν όπως η πεινασμένη κότα που νομίζει ότι της ανήκει όλο το πίτουρο στην αποθήκη».
Κύπρος: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για τη σημαία
Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο.
Στις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Κύπρος δεν έχει δικαίωμα να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να έχει τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Με τέτοιους χαρακτηρισμούς ο πρόεδρος της Τουρκίας στέλνει τα χειρότερα μηνύματα σε μια κρίσιμη φάση της διαδικασίας και το μόνο που πετυχαίνει είναι η δημιουργία περισσοτέρων προβλημάτων», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Επίσης τόνισε ότι αυτές οι δηλώσεις αποδεικνύουν και πώς προέκυψαν οι δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Πρόσθεσε ότι οι αναφορές Ερντογάν οπωσδήποτε θα τύγχαναν σχολιασμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Παυλόπουλος: Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα
«Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το διεθνές δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού. Δεν θα το ανεχτούμε».Aυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ερντογάν κατά της Κύπρου, στη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή ορκωμοσίας των νέων ακολούθων, που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών και στην οποία παρίστατο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά.
«Δεν υπάρχει τουρκική δημοκρατία στη βόρεια Κύπρο, υπάρχει μόνο εισβολή και κατοχή. Δεν υπάρχει κρατική οντότητα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «επ΄ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση». «Δεν διεκδικούμε, αλλά και δεν παραχωρούμε. Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη, το κύρος και την κυριαρχία της», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. «Είναι καλό να αντιληφθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι όταν υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα, υπερασπιζόμαστε και τα ευρωπαϊκά», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Κύπρος: Άμεση επανάληψη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ακόμα και αύριο αν είναι δυνατό, συνεχίζοντας από το σημείο που έμειναν στο Μον Πελεράν, για να συζητηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, περιλαμβανομένου και του εδαφικού. «Εάν και εφόσον καταλήξουμε στα κριτήρια του εδαφικού, όπως ήταν η συμφωνία προ του Μον Πελεράν, είμαστε έτοιμοι και για πολυμερή διάσκεψη, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Ερωτηθείς εάν ισχύει η προϋπόθεση για αποτύπωση των κριτηρίων στο χάρτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αυτή η προϋπόθεση πάντοτε ίσχυε και ισχύει.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας ότι το Λονδίνο δεν θα εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις του έναντι της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, ότι ο Βρετανός αξιωματούχος εννοούσε το ενδιαφέρον που διατηρεί η χώρα του προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση αποδεκτή, μέσα στα πλαίσια των αρχών του διεθνούς δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Βρετανό υπουργό εκτενώς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, να επαναρχίσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: