Tις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό με την ενεργειακή προοπτική της Κύπρου συνέδεσε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Μπλούμπεργκ ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Εϊμος Χόχσταϊν.
Με την Κύπρο να προσελκύει ισχυρούς κολοσσούς τα ενεργειακά κίνητρα, πιθανόν, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος να οδηγήσουν σε διπλωματική επίλυση της διένεξης στο νησί.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πρόσθεσε, δεν ξεκλειδώνουν μόνο οι ενεργειακές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, αλλά και η μελλοντική παραγωγή φυσικού αερίου της Κύπρου και οι αγορές, στις οποίες θα διατεθεί.
Ένας παράγοντας, ο οποίος δημιουργεί αισιοδοξία για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο κ. Χόχστάιν είναι οι έξυπνοι και αφοσιωμένοι ηγέτες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακκιντζί.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου στην ουσία ταυτίζονται με τη δική μας επαναπροσέγγιση στο θέμα της ενέργειας δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην "Πρώτη Εκπομπή" του Ράδιο Πρώτο.
Στο μεταξύ στην Κύπρο αναμένεται την Πέμπτη 25 Αυγούστου για επίσκεψη ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου.
Την Παρασκευή θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Θα συναντηθεί και με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, με τον οποίο θα υπογράψει συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο.
       
Η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά και αθόρυβα στα θέματα ενέργειας δήλωσε, με αφορμή την επίσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.