Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Τουρκοκυπριακά τρικ περί προσάρτησης από την Άγκυρα



Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί τον επίσημο τερματισμό της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να εντείνει τις προσπάθειές της για αναγνώριση του ψευδοκράτους και για να ξεκινήσει τη συζήτηση για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει το «protothema.gr».

Την πληροφορία αναδημοσίευσαν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, επικαλούμενα ενημέρωση ομάδας Τούρκων δημοσιογράφων από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στη διάρκεια δείπνου, στο πλαίσιο της μουσουλμανικής νηστείας. Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται μόνο στα χαρτιά και σε τεχνικό επίπεδο και δεν αναμένεται να επαναρχίσουν μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Αναφέρεται επίσης ότι, μετά τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι «η Μόρφου δεν θα επιστραφεί», ξεκίνησε ροή επενδύσεων στην κατεχόμενη κωμόπολη. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων, στην οποία φέρονται να έχουν προσφύγει σχεδόν 3.500 Ελληνοκύπριοι και προβάλλεται εκτίμηση του Ντερβίς Έρογλου ότι αν μπορούσαν να βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα, το περιουσιακό θα μπορούσε να λυθεί κατά το 75% με αποζημιώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: